BLOG

BLOG

Bijzondere babbeltjes in Sint-Katelijne-Waver

featured image

Zondag 10, 17 en 24 oktober 2021
i.s.m. bibliotheek Sint-Katelijne-Waver
met kindjes van het 2de tot 6de leerjaar

Op zondag 10 oktober 2021 gingen we van start met de workshop ‘bijzondere babbeltjes’. Met een heel fijne, enthousiaste bende zochten we naar het belangrijkste verschil tussen een koning en een meester. We stonden ook stil bij kleuren. Kan je met geel een zee tekenen? Hoeveel kleuren zijn er? Is een mengsel van twee kleuren ook een kleur? Is geel op geel een kleur? Is doorzichtig een kleur? Kan je een kleur bedenken die nog niet bestaat? Tot slot knutselden ze een kroon die iedereen mooi moest vinden. Bestaat dat eigenlijk wel: Iets dat iedereen mooi vindt?

Tijdens de tweede workshop kwamen er weer heel wat spelelementen aan bod tijdens het filosoferen met de kinderen. Ze konden bewegen en toneelspelen. En dat allemaal terwijl ze zochten naar een grens tussen tegenstellingen. Wanneer juist wordt iets klein groot? En kan iets tegelijk groot en klein zijn? Tijdens het knutselen van een eigen kriebelbeestje stelden we ons de vraag of dieren kunnen praten. Enkele uitspraken van de kinderen: Praten is geluid maken. Er is altijd geluid, sommige geluiden zijn heel stil zodat we ze niet kunnen horen. Dieren van dezelfde soort begrijpen elkaar en dat is praten.
En hoe zit dat eigenlijk met een papegaai? We speelden poppenkast waarbij de papegaai 4 zinnen leerde van zijn baasje. Hij zegt die zinnen steeds in dezelfde volgorde. Kan hij dan praten? Voeren zij een gesprek?
Enfin, de kinderen hadden heel wat stof om thuis verder over na te denken…

De laatste workshop stond in teken van dilemma’s, angst en donker. Dilemma’s dat zijn heel moeilijke keuzes. Wat zou jij bijvoorbeeld kiezen: Alles wat je aanraakt blijft aan je handen plakken OF je hoort voortdurend het geluid van een stofzuiger? We kozen uit onze kaarten telkens een nieuw dilemma en speelden zo het ‘grote-dilemma-op-dinsdag-spel’. Dat kan dus ook op zondag 😉
Toen kropen we in ons donker hol en kwamen we helemaal in de sfeer met beangstigende muziek en een gedichtje. En wat doe je als je bang bent? Gillen! We zochten uit waar geschreeuw begint, waar fluisteren eindigt en wat roepen eigenlijk is. Vervolgens namen meneer en mevrouw uil ons mee in hun verhaal. Ze lieten ons nadenken over niets. Is niets iets? Is het donker iets? Wat is het tegenovergestelde van niets? Kan je bang zijn van niets? Kan je stoppen met bang zijn? Wat kan je overdag niet doen en ’s nachts wel? Of omgekeerd?
Om alle angsten te verdrijven, maakten de kinderen tot slot een eigen talisman die ze overal mee naartoe kunnen nemen.