NIEUWS

WEEK van de KINDERFILOSOFIE
15 tot 23 april 2023


Ondertussen zijn we toe aan de derde editie van de week van de kinderfilosofie. Een datum is al bekend.
En nu ook het thema.

Van ‘likes’ tot rapportcijfers, van geldprijzen tot medailles en ‘reviews’; op heel veel plekken in onze samenleving wordt volwassenen én kinderen gevraagd ergens een waarde aan toe te kennen. Maar wat betekent waarde? Is dat voor iedereen hetzelfde? Waarom kun je een schilderij van jou niet voor veel geld verkopen terwijl een schilderij van Banksy dat door de versnipperaar ging heel duur is? Als iets nu van waarde is, is het dat dan over een week of een eeuw nog steeds? Zijn er dingen die van waarde zijn maar waarvan de waarde moeilijk te meten is? Zijn er dingen die van waarde zijn maar toch niet beschermd worden? Wat is het nut van het toekennen van waarde aan alles? Wat is het verschil tussen waarde en waarden? Kun je eigenwaarde meten?

Tijdens de Week van de Kinderfilosofie kunnen kinderen, aan de hand van die eerste vraag “WAARDELOOS OF WAARDEVOL?”, dit thema verkennen. Dat er interessante filosofische vragen te stellen zijn blijkt wel uit bovenstaande voorbeelden!

Ook filodroom zal opnieuw deelnemen en op die manier bijdragen om het plezier van filosoferen met kinderen te verspreiden. De week valt ná de paasvakantie. Hoe ik met filodroom zal meewerken, is daarom nog niet helemaal duidelijk. Workshops in het weekend of lessen op school, … Ik laat het tijdig weten.
Andere Vlaamse organisaties voor het filosoferen met kinderen